Konfliktien johtaminen


Luentokerralla käsittelimme konflikteja niiden eri muodoissa ja mietimme näihin ratkaisuja eri menetelmin. 

Muutosta saavuttaaksemme meidän tulisi poistua mukavuusalueeltamme, ja tähän konflikti luo erinomaiset puitteet. Kun oma mielipide kyseenalaistetaan on luonnollista joko pyrkiä välttämään konfliktia, kuten useimmat ihmiset tekevät, tai sitten vastata haasteeseen argumentoimalla oman asian puolesta. Luennolla näytettiin Margaret Heffernanin pätkä ’’Dare to disagree’’. Hänen mukaansa ihmisen tulisi ympäröidä itsensä konfliktia luovilla henkilöillä, jotta konfliktin käynnistämä pohdiskelu saisi aikaan kehitystä ja muutosta.

Mikään ei muutu, jos kukaan ei suutu. Konfliktin ilmentyessä organisaatio saa tilaisuuden oppia uutta niiden ratkaisemisesta. Laajassa mittakaavassa yrityksessä voidaan saada aikaan ajattelutavan muutos – kenties konfliktien puutos sittenkin luo enemmän ongelmia kuin niiden olemassaolo. Ongelman lakaiseminen maton alle ei ratkaise sitä vaan pahimmillaan levittää toksista ilmapiiriä yhä laajemmalle.

Konfliktien ratkaisuun tulisi käyttää reilusti aikaa. Pelkkä pintapuolinen raapaisu voi jättää ongelman todellisen ytimen saavuttamatta, jolloin konflikti palaa pian uudelleen entistä tulisempana. Ratkaisumuodot riippuvat konfliktin luonteesta. Suhdekonfliktit liittyvät osallisten erilaisiin arvoihin tai yhteensopimattomiin henkilöluonteisiin. Kyseessä voi myös olla kilpailu samoista resursseista työpaikan kahden henkilön välillä – tällaisessa tehtäväkonfliktissa tulisi selvitellä, onko resursseja mahdollista jakaa tai delegoida roolit eri tavoin. Nämä osapuolet kuitenkin todennäköisesti pyrkivät kohti samaa tavoitetta, jolloin kilpailu on kaikille haitallista. Karkeasti konfliktimuodot voidaan jakaa toimiviin ja toimimattomiin. Toimiva konflikti saa osapuolet kehittelemään ratkaisua luovasti. Normatiivinen lähestymistapa tunnistaa eri vaiheita prosessissa kohti konfliktien ratkaisua ja pohtii niiden syitä ja seurauksia.

Luennoilla vieraili Talentree Oy:n Antti Hynninen. Hän jakoi omia kokemuksiaan globalisaatiosta, yrittäjyydestä ja konflikteista tarjoten näistä tuoretta näkökulmaa. Konflikti alkaa usein yllättäen. Tilanne tulisi saada pysäytettyä ennen sen eskaloitumista ja vetää hetki henkeä – tilanteen saa helpommin haltuun kun pitää pään kylmänä ja miettii hetken mistä tilanne lähtikään liikkeelle.  

Kommentit

Suositut tekstit