Tieto- ja muutosjohtaminen

Luennon teemoina olivat: muutos, tieto, oppiminen ja innovaatio.

On selvää että menestyvällä yrityksellä täytyy olla jonkinlaista pääomaa mitä se myy. Yksi tärkeä tekijä yrityksen menestymiselle on innovaatiot, olivat ne sitten uusia tuotteita taiuusia tapoja tehdä asioita. Tämä antaa yritykselle kilpailuedun. Varmasti jokainen meistä pohtii ostaessaan tuotetta, esimerkiksi puhelinta, että mikä tekee siitä muita paremman tai mitä siinä on mitä muissa ei ole. Parhaan tuotteen edukseen erottuva ominaisuus on innovaatio ja se on yrityksen kilpailuetu. On tärkeää pohtia myös mikä on innovaation taustalla. Nähdäkseni innovaation mahdollistajana on tieto sekä vapaa ympäristö ideoida. Tieto on yrityksen pääomaa ja tietojohtamisessa päämäärä. Tietojohtamisessa pyritään organisaation oppimiseen ja sitä kautta tiedon hankkimiseen, luomiseen ja jakamiseen.

On helppo huomata aikaisemmasta esimerkistä että oppiminen on tärkeä osa organisaatiota, sillä se mahdollistaa muutoksen ja sitä kautta menestymisen. Oppimisesta mainittiin kaksi termiä: single-loop learning sekä double-loop learning. Single-loop learning on oppimisprosessi, jossa käytöstä tai toimintaa muokkaamalla pyritään parempaan lopputulokseen. Kun nykytilassa/käytännössä havaitaan ongelma tai virhe, muokataan omaa/ryhmän käytöstä, jotta tilanne kohenee. Sen suurin ongelma on siinä, että se ei pyri eroon ongelman aiheuttajasta vaan pikemminkin oireista. Ongelma siis näennäisesti korjaantuu, mutta pitkässä juoksussa se tuottaa silti lisää ongelmia koska organisaatio ei opi vaan välttelee ongelmaa. Single-loop oppimisessa ainoastaan ryhmän tai yksilön käytös/toiminta muuttuu eikä se huomioi ympärillä tapahtuvia muutoksia tai pitkän aikavälin asioita.

Douple-loop oppiminen sen sijaan perustuu enemmän ongelman syyn ratkaisuun ja oman toimintamme analysointiin ja arviointiin. Ennen kuin pureudutaan oireisiin käydään läpi mitä tapahtuu ja miksi, jotta voidaan saada käsitys kaavasta ongelman takana ja ratkaista se. Tämä kuitenkin vaatii itsetietoisuutta ja virheiden myöntämistä, rehellisyyttä sekä vastuun ottamista. Näiden pohjalta voidaan havaita virheet toimintatavoissa, myöntää niiden olemassa olo sekä korjata ne. Tämä johtaa parempiin toimintatapoihin ja organisaationaaliseen oppimiseen, sillä se yrityksen toiminta muuttuu.

Kuten Herakleitos aikoinaan sanoi: "Kaikki virtaa, mikään ei pysy paikallaan." , niin myös maailman markkinoilla tapahtuu jatkuvaa muutosta. Varsinkin muodin maailmassa, sillä se muuttuu jatkuvasti ja vaateyhtiön on pakko sopeutua muutoksiin tai paremminkin elää muutosta. Jos yrityksessä ei pystytä sopeutumaan muutokseen tai yritys ei kykene muuttumaan, se jää auttamatta jalkoihin. Muutosta käydään helposti vastustamaan sillä se saattaa viedä turvallisuuden tunteen ihmiseltä ja sopeutuminen voi olla vaikeaa. Tämä saattaa korostua esimerkiksi teknologian nopealla kehittymisellä organisaatiossa, jossa ollaan totuttu tekemään asiat samoin 20 vuoden ajan. Tällöin korostuu johtaminen sekä organisaation kyky muutokseen, sillä muutos voi olla elinehto liiketoiminnan ylläpitämiseen.

Kommentit

Suositut tekstit